Iστορικό Σημείωμα



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ :
Τριαντάφυλλος Σιαπέρας (1 Αυγούστου 1931-25 Φεβρουαρίου 1994)



Ο Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στο Βελιγράδι πρίν από 66 χρόνια, την 1η Αυγούστου του 1931. Οι γονείς του ήταν Ελληνες, με καταγωγή από την Κοζάνη. Το 1941 και ενώ ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος μαίνεται, ο Τριαντάφυλλος έχει την πρώτη του επαφή με το σκάκι, σε ηλικία 9 ετών. "Δράστης" ο γαμπρός του, που δύσκολα θα φανταζόταν την εξέλιξη του μικρού. Ο μικρός είχε την τύχη να είναι στο ίδιο γυμνάσιο με τον GM Αλεξάντερ Ματάνοβιτς, από τον οποίο επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό και από το 1946, άρχισε να συμμετέχει σε επίσημους αγώνες.Ηταν και εξαιρετικός συνθέτης προβλημάτων από μικρός. Σε ηλικία 15 ετών, ανέλαβε την στήλη προβλημάτων του Γιουγκοσλαβικού περιοδικού "ΣΑΧ". Μόνο την περίοδο 1948 - 1949, κέρδισε περί τα 10 υψηλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς προβλημάτων, ενώ αναδείχθηκε 14ος στον κόσμο στον διεθνή πίνακα συνθετών του Ι. Μπούχβαλντ.
Το 1948, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα "κατασκευαστικά προβλήματα" με 223 κινήσεις! Μέχρι το τέλος της ζωής έδειχνε έντονο ενδιαφέρον γιά τις συνθέσεις και τις σπουδές, αφού ήταν πάντα διψασμένος γιά δημιουργία.
 Το 1950 εγκαταστάθηκε στη συμπρωτευουσα .Για περίπου δεκαπέντε χρόνια προώθησε το αγωνιστικό σκάκι  στην "Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης". Δεν έχασε καμμιά παρτίδα από τις 110 περίπου που έπαιξε σε τοπικά πρωταθλήματα και αγώνες κυπέλλου, όπου τερμάτιζε πρώτος, όποτε συμμετείχε.
 Τελει για πρώτη φορά Πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι το Γίνεται Εθνικός Μαίτρ. Ενω την ιδια χρονιά λαμβάνει μέρος ως 1η σκακιέρα της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στην 12η Ολυμπιάδα της Μόσχας
1955
Το 1968 και για σχεδον ενα χρόνο ήταν Διευθυντής Συντάξεως της μηνιαίας σκακιστικής επιθεώρησης "Ο Σκακιστής", (για τα τεύχη #6 έως #19).
Το 1968 Ισοβάθμησε στην όγδοη θέση (με τον Λάζαρο Βυζαντιάδη) του διεθνούς τουρνουά "Ακρόπολις 1968" και πήρε τον τίτλο IΜ (Διεθνής Μαίτρ, πρώτος έλληνας που πήρε αυτόν τον τίτλο). Τερμάτισε 1ος στο τουρνουά προκρίσεως της Εθνικής ομάδας για την 18η Ολυμπιάδα του Λουγκάνο (Ελβετία). Συμμετείχε τον Οκτώβριο στην Ολυμπιάδα, (ως 2η σκακιέρα με απόφαση του προπονητή).
Εν συνεχεία θριάμβευσε στο μεγάλο διεθνές τουρνουά στο Ζάγκρεμπ του 1969 (Γιουγκοσλαβία) παίρνοντας την 4η θέση, με μόνο μία ήττα σε 15 αγώνες με ισχυρούς αντιπάλους, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του Διεθνούς Μαιτρ. Στο πρωτάθλημα Ελλάδος ήταν τρίτος. Πήρε την 1η θέση σε ματς προκρίσεως για το Ζόναλ 3 (προκριματικοί αγώνες παγκοσμίου Πρωταθλήματος), αλλά στους αγώνες ήρθε 16ος. Στους Διασυλλογικούς αγώνες Α Εθνικής Κατηγορίας έπαιξε ως πρώτη σκακιέρα με την "Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης".
Τον Αύγουστος 1970 κυκλοφόρησαν τα "Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά", επίσημο μηνιαίο όργανο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Υπεύθυνος ύλης και Επιμέλεια εκδόσεως : Τριαντάφυλλος Σιαπέρας. Ήταν περιοδικό μεγάλου μεγέθους με εντυπωσιακά καλή εμφάνιση και εξαιρετικά ενδιαφέρον περιεχόμενο, (και για αγωνιστικό και για καλλιτεχνικό σκάκι), και ήταν ποιοτικά το κορυφαίο Ελληνικό σκακιστικό περιοδικό. Κράτησε το ίδιο εξώφυλλο, ένα ματ αποπνιγμού, αλλάζοντας μόνο χρώματα μέχρι το τεύχος #38-41 Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 1973.Ενω την ιδια χρονιά συμμετείχε ως 1η σκακιέρα της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας στην 19η Ολυμπιάδα στο Ζίγκεν (Γερμανία).
Το 1971 συμμετείχε ως 1η σκακιέρα της Ελληνικής ομάδας στην διεθνή συνάντηση στην Πούλα (Κροατία). εχοντας τη θέση #214 στην παγκόσμια κατάταξη (η ανώτερή του), με βαθμό ELO 2418, (πρώτος έλληνας που πέρασε τα 2400).Την επόμενη χρονιά γίνεται για δεύτερη φορά Πρωταθλητής Ελλάδος στο σκάκι. Πήρε τον τίτλο του Διεθνούς Κριτή. Συμμετείχε ως 1η σκακιέρα της Ελληνικής ομάδας στην 4η Βαλκανιάδα στην Σόφια (Βουλγαρία). Συμμετείχε ως 1η σκακιέρα της Ελληνικής ομάδας στην συνάντηση με την Νέα Ζηλανδία στην Αθήνα. Συμμετείχε ως 1η σκακιέρα της Εθνικής ομάδας της Ελλάδας στην 20ή Ολυμπιάδα στα Σκόπια (Γιουγκοσλαβία).
Το 1973 συμμετείχε ως 1η σκακιέρα της Ελληνικής ομάδας στην συνάντηση με την Βουλγαρία στην Μπάγκια (Βουλγαρία) και στην 5η Βαλκανιάδα στο Μπρασόβ (Ρουμανία).
Δέκα χρόνια μετά τον πρώτο τόμο,τον Ιανουάριο του 1977 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "ΤΟ ΣΚΑΚΙ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ, ΤΟΜΟΣ ΙΙ", (356 σελίδες). Κάλυπτε το μέσον της παρτίδας, με δύο μέρη : (Α) Δυναμικό Παιγνίδι (παιγνίδι τακτικών συνδυασμών) και (Β) Παιγνίδι Θέσεων (στρατηγικό παιγνίδι).
Απο τις 15 Νοεμβριου του 1982 εως το 1984 τελει Διευθυντής Σύνταξης της δεκαπενθήμερης σκακιστικής επιθεώρησης "ΤΟ ΜΑΤ" με εκδότη τον Κώστα Χατζιώτη
Το 1982 οι εκλογές στην ομοσπονδία φέρνουν σημαντικές αλλαγές, με τις οποίες ο Τριαντάφυλλος είναι αντίθετος. Μετά από δύο χρόνια φεύγει και από την ομοσπονδία, συμπληρώνοντας 18 χρόνια στη θέση του Τεχνικού Συμβούλου. Μεταφέρει την αντιπαράθεσή του στις σκακιστικές στήλες των εφημερίδων που αρθρογραφούσε.
Το 1985 διοργάνωσε τον πρώτο ζωντανό διαγωνισμό λύσης σκακιστικών προβλημάτων σε ξενοδοχείο της Αθήνας με μεγάλη επιτυχία.
Το 25 Φεβρουαρίου 1994 : Ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας πεθαίνει..Τιμώντας την μνήμη του, ιδρύθηκε ο "Σκακιστικός Ομιλος Άνω Λιοσίων" φέροντας το όνομα "Τριαντάφυλλος Σιαπέρας"

Δεν υπάρχουν σχόλια: